Vier 5 Mei

Op 5 mei 2020 herdenken we in heel Nederland het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. Ook in de Oude Dorpskern van Barendrecht gaan we hier gestalte aan geven met een aantal gedenkwaardige elementen waarbij elke Barendrechter welkom is. De Stichting Evenementen Dorpskern Oud Barendrecht kortweg SEDOB heeft in samenwerking met de Gemeente Barendrecht een programma samengesteld waarin alles aan bod komt: Waardevolle ontmoetingen, sportieve in- en muzikale óntspanning.

We starten de dag met een Vrijheidsontbijt in De Dorpskerk. 100 Barendrechters kunnen al vroeg plaatsnemen aan de lange ontbijttafel in De Dorpskerk, het oudste huis van Barendrecht. Onder de genodigden is de burgemeester van Barendrecht de heer J. van Belzen, die het ontbijt zal openen. De kern van het Vrijheidsontbijt zijn de ontmoetingen aan de eettafel, waarbij gasten over historische en maatschappelijke thema’s als vrijheid en onvrijheid spreken. Iedereen kan zich aanmelden, maar vol = vol!

Tijdens het ontbijt is er muziek van van Swing the Mood. Twee dames in de stijl van de Andrew Sisters maken hun opwachting in de Dodge WC56. Dit is een legervoertuig uit 1942, dat tevens dienst doet als photobooth.

Om 9:30 uur bereikt het Het Bevrijdingsvuur de Dorpskerk. Sinds 1948 wordt traditiegetrouw in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 mei plein in Wageningen, voor Hotel de Wereld, waar in 1945 werd onderhandeld over de capitulatievoorwaarden. Barendrechtse lopers brengen het vuur in estafette naar de Oude Dorpskern.

Niet veel later gaat de Bevrijdingsvijfkamp Oude Dorpskern van start. 5-Koppige teams strijden om de winst op een (water)wedstrijdparcours met vijf onderdelen. Dit staat garant voor fantastische waterballetten en klauterpartijen. Zowel deelnemers als toeschouwers genieten van de uitdagende, hilarische en regelmatig kletsnatte Bedrijven en opleidingen grijpen de Vrijheidsvijfkamp aan voor teambuilding. Weg uit de gebruikelijke werk- en leeromgeving genieten van deze sportieve mogelijkheid elkaar eens van een heel andere kant in actie te zien.

Voor wie liever droog blijft speelt het HarmonieOrkest een concert om 75 jaar vrijheid te vieren, in de Dorpskerk om 10:30 uur. Met dit concert brengt het orkest samen met zangeres Inge Flohr de feeststemming van 5 mei 1945 weer bij u terug. Samen genieten van de muziek van die tijd van o.a. Glenn Miller en luisteren naar het muzikale verhaal van ons land. In het repertoire van dit bijzondere concert passen bekende nummers die met vrijheid te maken hebben.

In de middag start op het Doormanplein een muziekprogramma met als afsluiter Mag Het Wat Zachter. Deze 9-koppige band speelt tijdloze klassiekers en hedendaagse hits, verpakt in medleys en mash-ups. Alles wat je op een goed feest wilt horen over het Doormanplein komt voorbij. Mag Het Wat Zachter zorgt voor een verrassend feest van herkenning voor iedereen, een waardige knalafsluiter van de Bevrijdingsfestiviteiten in de Oude Dorpskern.

Sponsoring en zichtbaarheid
De Stichting Evenementen Dorpskern Oud Barendrecht draagt met hulp van vele vrijwilligers zorg voor de gehele organisatie. De doelstelling is een familiefeest, waarbij een ieder mee kan vieren, ook mensen met een kleine portemonnee. Zonder ondersteuning vanuit het bedrijfsleven is het realiseren van het een toegankelijke viering van 75 jaar vrijheid in de Oude Dorpskern niet mogelijk. Daarom doen we bij deze een beroep op uw vrijgevigheid.

Het kan op verschillende manieren:

 • U sponsort een specifieke activiteit
 • U doneert in natura aan Sedob t.b.v. het Vier5mei 2020 in de Oude Dorpskern
 • U meldt zich aan voor één van de volgende sponsorpakketten:
  • Vier5mei 2020 Goud à 250,=
   Logo op de website
   Logo op posters
   Logo op grote programmaborden
  • Vier5mei 2020 Zilver à €150,=
   Naamsvermelding op de website
   Naamsvermelding op de posters
   Naamsvermelding op programmaborden

Ook kleinere bedragen zijn uiteraard welkom. Mogen wij op uw gulheid rekenen? NL 29 RABO 0157 6563 49 t.n.v. Stichting Evenementen Dorpskern Oud Barendrecht o.v.v. 75 jaar vrijheid.