Logo winterfeest klein

Oeral Kozakkenkoor en Folkloristisch ensemble Uzory


Als bijzonder slotconcert trakteert het WinterFeest Barendrecht dit jaar op een optreden van het Oeral Kozakkenkoor en folkloristisch ensemble Uzory, uit Oekraine in de Dorpskerk.

Het Oeral Kozakkenkoor is de voortzetting van het koor van het Russische Oeral Kozakkenregiment. Nadat als gevolg van de Oktoberrevolutie van 1917 veel Kozakken Rusland ontvluchtten heeft de oud-Kozak Andrey Scholuch het koor in 1924 in Parijs heropgericht. In 1974 is het koor in Nederland voortgezet door Nikolay Romanovitz Bessalov.

Het koor bestaat dus al meer dan 90 jaar, waarvan ruim 40 jaar in Nederland. Onder bekwame leiding heeft het Oeral Kozakkenkoor zich ontwikkeld tot een koor van het hoogste niveau. Al vele jaren lang is de bekende Delftse televisiepresentator, musicoloog en pianist Gregor Bak dirigent. De zangers komen uit Den Haag en wijde omgeving, van Wassenaar tot ’s-Gravenzande en van Berkel en Rodenrijs tot Scheveningen. Tijdens werktijd zijn ze politieagent, bakker, accountant, slager, HTM-buschauffeur, sales manager of automonteur. Maar één maal per week bij repetities en natuurlijk bij de optredens transformeren ze in stoere Kozakken die de mooiste liederen uit het Oude Rusland zingen, met prachtige solo’s van tenoren en baritons.

Het Oeral Kozakkenkoor is in heel Nederland en daarbuiten een begrip. Bekend en geroemd zijn de traditionele eigen concerten die rond Kerstmis en Pasen worden gegeven, waarbij het koor wordt begeleid met originele Russische instrumenten. De zangers zijn in staat fluisterzacht en toch volkomen dragend te zingen. Ook kunnen zij grote zangkracht ontwikkelen zonder dat daarbij ook maar de minste verruwing ontstaat. En dan worden de stadia tussen pianissimo en fortissimo met de meest natuurlijke soepelheid doorlopen. Het koor, dat uit 30 stoere Kozakken bestaat, zingt religieuze liederen uit de Russisch-Orthodoxe liturgie en folkloristische liederen uit het oude Rusland.

Uzory

Het folkloristisch ensemble Uzory is afkomstig uit de Oekraïense stad Mykolajiv. De zes leden van de groep zijn muzikale virtuozen die studeerden aan de conservatoria van Kiev en Odessa. Zij bespelen typische Russische en Oekraïense instrumenten zoals de domra, balalaika, bajan (Russische knopaccordeon), fluit en een variatie aan slaginstrumenten.
Midden jaren negentig kwamen het Oeral Kozakkenkoor en Uzory met elkaar in contact toen het ensemble optredens gaf in Nederland. Sinds die tijd bestaat er een hechte samenwerking met deze Oekraïense groep. Er worden gezamenlijk concerten gegeven en de laatste 3 CD’s van het Oeral Kozakkenkoor zijn tot stand gekomen met begeleiding van Uzory.

Meer achtergrondinformatie over dit bijzonder koor is te lezen op https://www.oeralkozakkenkoor.nl/